сряда, 18 юли 2018 г.

Какво е STEM интегрирано и проектно-ориентирано обучение


От учебната 2018-2019 г. в ЧСУ „Леонардо да Винчи” стартираме иновативна програма „STEM” за учениците от V-VІ и VІІ-ІХ клас.

Вероятно вече сте чували тези термини STEM или STEAM, но с цел да направим преходът към програмата по-лек и приятен за всички - учители, ученици и родители, ще ви запознаем накратко с това „Какво е STEM или STEAM?” Надяваме се да ви мотивираме за необходимостта от промяна в мисленето и отношението към новите технологии, природните науки, изкуството и математиката.

STEM е интегрирано обучение по няколко учебни предмета, обединени от обща тема. STEM (science, technology, engineering and mathematicsе акроним за наука, инженерство и математика като често към съкращението се добавя и „А” – STEAM, при включване в темата и на изкуство ( art).

Има много изследвания, които показват, че интегрирането на тези учебни предмети и особено включването на творчески компонент е полезно за учениците и за начина, по който те учат и възприемат света днес. STEM часовете са проектно-ориентирани. Свързани са с проучване, експерименти, обобщение, анализ и представяне на крайни резултати.Тези от вас, с които сме заедно от по-рано, знаят за нашите работилници в „Арт залата” на училището, където в часовете по ДБТ и Технологии учениците, разделени в екипи, работят по обща тема, например "Дом и удобства", "Пътища и енергия", "Здравословно хранене".

STEM образованието подготвя децата ни за реалния живот, в който често се преплитат различни области на знанието. Например, често лекари, инженери, счетоводители или прависти използват математика и/или програмни продукти, физика и физичните закони при решаване на даден проблем.

По света все повече образователни системи се насочват в посока STEM от ранна училищна възраст, осъзнавайки важността ученикът да излезе подготвен за високотехнологичния живот и следващато стъпало в образованието - университети и техните програми, често спонсорирани от бизнеса.

STEM дава шанс на нашите деца да не бъдат само ограничени консуматори, управлявани от  новите технологии, но осъзнато да ръководят собствения си живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар